Figyelemfelhívás! - Tennivalók a járvány után

Felhívjuk Felhasználóink figyelmét olyan kockázatokra, amelyek a koronavírus járvány miatti korlátozások feloldását követően jelenthetnek komoly fenyegetést.

A korlátozások miatt átmenetileg használaton kívüli ingatlanok (bölcsődék, óvodák, iskolák, kollégiumok, üzlethelységek, szállodák, stb.) ivóvízhálózatában pangó vizek maradtak, mivel azt hetekig senki nem használta. Ezekben a vizekben elszaporodhatnak az emberi egészségre káros baktériumok. Javasoljuk, hogy az újbóli nyitás előtt alaposan mosassák át belső rendszerüket az összes csap tartós folyatásával, ha lehetőség van rá hypós oldattal, vagy más fertőtlenítőszerrel fertőtlenítsék is ki hálózatukat. A vezeték öblítését mindaddig célszerű folytatni, amíg a víz hőfoka nem kelt hűvös érzetet, a víz íze nem válik üdévé. Nagyobb közösségi terekben a hálózat tisztítás eredményét akkreditált laboratórium által végzett bakteriológiai vizsgálattal célszerű ellenőrizni

A melegvizes rendszereket is károsan érintheti a több hetes leállás, mert ezekben a rendszerekben a Legionella baktérium elszaporodása jelent kockázatot.

Ez a baktérium a belélegzett vízpermettel fertőz, tüdőgyulladást okozhat. A melegvizes rendszereket javasoljuk 2-3 napon keresztül néhány órás időszakokban 60°C felé fűteni. A Legionella baktérium ezen a hőmérsékleten elpusztul. A beavatkozás eredményességét szintén javasolt laboratóriumban ellenőriztetni.

Kérjük, fontolják meg a felhívásban leírtakat, és még az újranyitás előtt bizonyosodjanak meg arról egy laborvizsgálattal, hogy Önöknél kizárhatók-e ezek a kockázatok.

A Debreceni Vízmű Zrt. Központi Laboratóriuma várja megrendelésüket az alábbi elérhetőségeken:

Debrecen. Benczúr Gy. u. 7.
Telefon: 52/520-750
Email: @

Partner a jelenben a jövőért!